dinsdag 13 november 2012

Wonderbeha redt levens!Beha’s, ze vergroten, verkleinen en ondersteunen. Maar een eentje die je leven kan redden, die kennen we nog niet. Deze nieuwe wonder beha is in ontwikkeling en moet ervoor zorgen dat borstkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord.

Jaarlijks krijgen 12.000 Nederlanders de diagnose borstkanker en is het nog steeds doodsoorzaak nummer één bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Om borstkanker zo goed mogelijk te behandelen, is een vroege diagnose noodzakelijk. De mammografie wordt door onderzoekers de laatste tijd vaak in twijfel getrokken. Zo zou een tumor al jaren aan het groeien zijn, voordat hij opgemerkt wordt door de mammografie.

Nieuwe behaDe nieuwe beha moet dit voorkomen en moet ervoor zorgen dat een tumor in en vroeg stadium ontdekt wordt. In deze bustehouder zit een sensor die veranderingen rondom de borsten opmerkt. Zo meet hij bijvoorbeeld de celtemperatuur die kan veranderen door de groei van bloedvaten, die geassocieerd wordt met de ontwikkeling van een tumor. Tevens kijkt deze nieuwe uitvinding naar veranderingen in het borstweefsel.

In ontwikkeling
Een Amerikaanse firma, Philadelphia UE Lifesciences genaamd, is op het moment druk bezig met het testen van soortgelijke sensoren als alternatief voor mammografie. De beha wordt mogelijk in 2013 gelanceerd.

Bron: Telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten